Gezonde Paksoy-kerstsalade

Ik las een nieuwsbericht dat veel vrouwen van boven de 25 graag gezond wil eten, ook met de kerst. En dat is natuurlijk he-le-maal goed! Want gezond eten en gezelligheid gaan heel erg goed samen. Gezond eten is nog lekker ook! Wat wil je nog meer met kerst... Een goed recept misschien? Dan kun je vast uit de voeten met dit lekkere salade recept. En als je het mooi serveert in cupjes van filodeeg, dan ziet het er ook nog eens super uit en steel jij de show met dit mooie voorgerechtje! Zo heerlijk kan gezond zijn!

Paksoy-salade met mango

Ingrediënten salade:
1 struik paksoy
1 rijpe mango
2 handen in reepjes gesneden sla (bijv. lollo rosso of little gem) of fijngesneden andijvie
stukje komkommer
gele paprika
handvol pompoenpitten

Ingrediënten dressing:
1 cm gember geraspt
1 sjalotje, fijngehakt
1 handvol fijngehakte koriander (vers)
rasp van citroen
sap van halve citroen
chili-vlokken of (gedroogde) spaanse peper
2 el tamari (of andere sojasaus, bijv. Kikkoman)
4 el koolzaadolie/sesamolie/olijfolie
2 tl honing

Om leuk te presenteren:
filodeeg
muffinbakblik

Bereiding:
Snijd de paksoy in dunne reepjes en meng met de sla. Snijd de mango, komkommer en paprika in blokjes en voeg toe aan de salade. Maak de dressing door een sjalotje heel fijn te hakken en te mengen met de geraspte gember, fijngehakte koriander, citroenrasp en chili-vlokken. Klop de tamari, olie en honing tot een glad mengsel en voeg de andere dressing-ingrediënten toe. Breng op smaak met zout en peper. Meng de dressing door de salade en laat het een half uurtje intrekken.
Rooster de pompoenpitten en strooi ze vlak voor het opdienen over de salade. Serveer de salade met gekookte gierst, bulghur of rijst.
 
Je kunt de salade natuurlijk gewoon zo eten. En je hoeft het ook niet te bewaren tot de kerstdagen, ook op een zomerse picknick is dit een heerlijke salade. Maar presenteer deze salade voor de kerst eens in filodeegcupjes. Je kunt die het makkelijkst maken door een ingevet muffinbakblik te gebruiken. Laat filodeeg ontdooien en leg het tussen een vochtige theedoek totdat je het gebruikt (let op dat het niet uitdroogt, dan wordt het filodeeg hard en kun je het niet meer gebruiken). Knip de filodeegvellen in vierkantjes die net over de holtes van het bakblik passen. Leg 2 of 3 velletjes filodeeg op elkaar: bestrijk het eerste vel met olijfolie of gesmolten boter en leg het tweede vel erop. Doe hetzelfde als je 3 vellen gebruikt. Leg de velletjes (die dus net iets groter zijn dan het oppervlak van je muffinbakblik-holte) op het bakblik. Gebruik dan een siliconen muffinvormpje of een klein kopje om voorzichtig de filodeeg in de muffinvorm-holtes te duwen en te plooien, zodat je een mooi cupje krijgt. Bestrijk het geheel met wat wat olie/boter of water en bak in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking van het filodeeg. Pas op dat je het niet te lang bakt (8-10 min. op 200 moet genoeg zijn, maar elke oven is net even anders...zeker eerst een keer van te voren proberen dus en tussendoor goed in de gaten houden!) Als het mooi lichtbruin is, laat je het afkoelen. Je kunt de gebakken filodeeg nu eraf halen zodat je losse cupjes hebt.
Vul ze pas op het laatste moment voor het opdienen met de paksoy-mangosalade, anders worden ze zacht van het vocht uit de salade.
 
Eet smakelijk en een hele fijne, gezonde kerst!