Komkommertijd en een lekker zomers recept

De zomer is eindelijk begonnen. Voor veel mensen hét moment om even alle teugels te laten vieren en niks te hoeven. Ook op het gebied van eten, drinken en bewegen. Dat kan voor sommigen betekenen dat ze na de zomer bij thuiskomst tot de conclusie komen dat hun lange broeken niet meer dicht kunnen en dat de weegschaal in de vakantie blijkbaar een nieuwe schaalverdeling heeft gekregen. De vraag is dan natuurlijk hoe je zo snel mogelijk weer op je streefgewicht komt en je de extra pondjes weer kwijt raakt. Maar ik denk dat het nog belangrijker is om je dan als eerste de vraag te stellen hoe het komt dat je zoveel behoefte hebt aan 'even geen regels' of 'gewoon lekker genieten'. Heb je jezelf gedurende het jaar zo streng op dieet gezet en jezelf allerlei beperkingen opgelegd? Is je gewone, dagelijkse patroon door het jaar heen eigenlijk geen gewoonte maar een strak keurslijf? Ga je naar de sportschool omdat het nu eenmaal moet of omdat het anders zonde is van je dure abonnement? Ben je blij dat je dat allemaal even niet hoeft als je vakantie hebt?

Of het nu zomer of winter is, vakantie of een gewone werkweek, of je nu eet of drinkt, sport of ontspant, je mag alles doen omdat je van jezelf houdt. Omdat je een prachtig lichaam hebt gekregen waar je voor mag zorgen. Omdat je lief bent voor je lijf dat je het hele jaar met je meedraagt en dat ervoor zorgt dat je kunt werken, denken, plannen maken, praten, liefhebben, genieten. Daarom eet je veel groenten en fruit, daarom drink je water, daarom kies je voor puur&onbewerkt voedsel, daarom wandel je regelmatig en ga je af en toe sporten, daarom zit je soms rustig in een stoel in de zon te ontspannen, daarom verwonder je je over de schepping, daarom omhels je je geliefde, daarom...

Ga daarom vooral gerust op vakantie en denk eens na over wat jij echt belangrijk vindt. Wil je graag een gezond, fit lichaam? Geniet dan ook in de vakantie van veel verse groenten, fruit en ander puur&onbewerkt voedsel. Blijf ook in de vakantie lekker wandelen, bewegen en genieten, gewoon omdat dat fijn is om te doen en je lichaam dat nodig heeft. Net als thuis neem je ook heus wel eens een wijntje, een goed biefstukje of een ijsje om extra van te genieten. Maar je hoeft niet uit de band te springen en je helemaal te laten gaan met elke dag chocoladecroissantjes, frikadellen, chips&cola, roomijs en ander fastfood.

Ik ga nu ook even heerlijk genieten van de zon, de vouwwagen, mijn gezin en alle nieuwe plannen uitbroeden die voor na de zomer op stapel staan. En natuurlijk lekker eten en drinken, niet omdat het moet...

Om je te inspireren zijn hier twee lekkere, makkelijke zomerse recepten. Lekker Voedzaam Advies!

Recept GAZPACHO:

Neem 500 gr. rijpe, biologische tomaten (neem zeker geen genoegen met 'watertomaten', de echte volle smaak van goede, biologische tomaten zal de soep zeker ten goede komen!), 1 rode (punt)paprika (eventueel geroosterd en ontveld), 1 kleine komkommer, 1/2 stengel bleekselderij, 2 sjalotjes, 1 teentje knoflook en snijd de ingrediënten in grove stukken. Stop deze ingredienten in je blender samen met 3 sneetjes oud (zuurdesem)brood, 200 ml biologische sugo (of een blikje tomatenpuree en water), 1 á 2 el rode wijnazijn, 1 dl extra vergine olijfolie, 1 handje verse basilicum, 1 el gehakte verse peterselie, 1 tl zout en laat draaien tot het een mooie gladde soep is. Voeg eventueel wat water toe als het nog te dik is en breng op smaak met peper. Zet de soep minimaal 2 uur in de koelkast zodat hij door en door koud kan worden, zo is 'ie het lekkerst! Serveer de soep in kleine glaasjes en serveer met wat blokjes gebakken brood (croutons), blokjes komkommer en een blaadje basilicum of peterselie. Ook lekker om er een klein beetje geraspte parmezaanse kaas over te strooien...

Recept KOMKOMMERSTAMP:

Kook 1kg kruimige aardappels gaar. Kook 5 eieren hard en pel ze. Schil 2 komkommer en rasp ze fijn. Knijp ze een beetje uit en vang het vocht op. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en stamp ze fijn met de geraspte komkommer. Roer er een klontje boter door, 1 el mayonaise en 2 á 3 el yoghurt en zoveel komkommer-vocht tot het een smeuïge stamppot is. Breng op smaak met peper en zout en een snufje nootmuskaat. Hak een sjalotje en 1 ei fijn en meng dat met de stamppot. Geef de andere eieren er los bij.