Ouderwetse pepernoten

In de maanden voor sinterklaas kun je je al tijden tegoed doen aan al het lekkers en suikergoed. Niet echt goed voor je natuurlijk, maar wel lekker. Er zijn allerlei tips om ervoor te zorgen dat je na de feestdagen niet tonnetje rond, moe en met hoofdpijn van alle suiker het nieuwe jaar begint.

  1. Koop pas vanaf het moment dat Sint voet aan wal heeft gezet je eerste zakje kruidnoten, je hoeft niet al in september te beginnen!
  2. Eet alleen wat van al dat lekkers in het weekend
  3. Doe je alleen op 5 december tegoed aan gevuld speculaas, banketletters, marsepein, taai taai, kruidnoten en pepernoten (maar da's dan wel een beetje veel op 1 dag ;-)
  4. Eet alleen zelfgemaakt decemberlekkers. (Zo weet je precies wat erin gaat aan ingredienten én eet je waarschijnlijk minder omdat je niet elke dag in de keuken gaat staan bakken)
  5. Geniet van wat je eet! Leg een kleine hoeveelheid op een mooi schaaltje, ga er goed voor zitten en eet het met aandacht! (note to self: dus geen stiekeme handjes als je het schaaltje vult of de zak weer in de kast legt. Enook niet gedachteloos de zak naast je terwijl je tv kijkt)
  6. Maak slimme keuzes. Kruidnoten, marsepein en gevulde speculaas zijn veel calorie-rijker dan taaitaai, schuimpjes of ouderwetse pepernoten.
ProductKcal 
5 pepernoten
46 
stukje taaitaai
71
een schuimpje10
10 kruidnoten  (1 handje)48
5 chocoladekruidnoten51
speculaasje48
stukje marsepein (25 gram)105
blokje gevulde speculaas (25 gram)120
stukje banketletter (25 gram)113
klein reepje pure chocolade (25 gram)133

bron:Voedingscentrum

Van mij hoef je helemaal niet te letten op de hoeveelheid calorieen die je eet. Als je weet wát je eet, kun je al heel goed je keuzes maken. Je lichaam heeft puur&onbewerkte voedingsstoffen nodig; koolhydraten, eiwitten en vetten natuurlijk. Maar ook micro-nutriënten zoals vitaminen, mineralen, vezels, bio-actieve stofjes, anti-oxidanten,etc. Eet dus vooral voeding waar die puu&onbewerkte voedingsstoffen in zitten! Kruidnoten worden gemaakt van geraffineerde, wittte bloem, boter en suiker, niet echt puur&onbewerkt dus. Als je kiest voor versgemalen meel van een molen, pure appelstroop en ahornsiroop of lokale honing, dan weet je dat er nog belangrijke micro-nutriënten in bewaard in zijn gebleven. Daar heeft je lichaam wat aan!

Als je nu heel bewust wilt genieten, maak dan op 3 december zelf ouderwetse pepernoten, je weet wel die taaie blokjes, met ingrediënten die puur&onbewerkt zijn. Wacht met het opeten tot 5 december...dan zijn ze het lekkerst. En zo heb je ook meteen tip 3 t/m 6 in de praktijk gebracht!


RECEPT: Ouderwetse Pepernoten

Verwarm 130ml ahorn-siroop met 70 gr appel-perenstroop (zonder toegevoegde suiker) zachtjes op laag vuur. Zeef ondertussen 250gr volkoren roggemeel, 125 (spelt, tarwe of rogge)bloem en meng met een snufje zout, 1 flinke eetlepel speculaaskruiden en 1/2 tl bakpoeder(2gr). Maal 2 stuks sternanijs fijn in een vijzel of in een koffiemolentje zodat je 1tl anijspoeder hebt. Voeg dit bij het meelmengsel. Giet er dan het stroopmengsel bij en 100 ml karnemelk. Meng het door elkaar. Voeg dan zoveel water (max 100ml water) toe en kneed het totdat het een stug deeg is. Heb je per ongeluk teveel water begevoegd, doe er dan gewoon een beetje extra bloem bij. Dek het deeg af met een doek en laat het een nachtje staan zodat het meel oiv de melkzuurbacteriën goed kan ontwikkelen en de smaken goed in het deeg trekken. Rol de volgende dag het deeg uit in strengen en snijd daar steeds stukjes van af die je vormt tot een blokje. Verwarm ondertussen de oven voor op de hoogste stand. Leg alle Pepernoten in een ingevette baktray of ovenschaal. Zorg dat alle pepernoten bedekt zijn met een dun klaagje olie dan plakken zie niet aan elkaar vast tijdens het bakken. Bak ze ca. 20 min. op 180°C tot ze gaar en lichtbruin zijn.

Eet smakelijk!