Week van de Opvoeding - tip 3: Smaakbingo

Lust ik niet bestaat niet! Zo... dat misverstand is ook de wereld weer uit! Want wist je dat je proeven moet leren? Sommige smaken gaan vanzelf al goed; voor een ijsje hoef je meestal niet erg je best te doen om je kind dat te laten proeven. Zoet is een van de 5 smaken die je kunt leren proeven, naast zuur, zout, bitter, umami (hartig). Zoet is vaak niet het probleem. Maar voor andere smaken zul je soms wat meer geduld moeten hebben. En is dat nu net waar opvoeden over gaat?! 

Maar eerlijk is eerlijk, als je peuter steevast alles wat jij kookt aan de kant schuift, kan dat je wel eens wanhopig maken. Realiseer je dan dat elke tong bestaat uit miljoenen cellen, waarvan ongeveer 300.000-1.000.000 smaakcellen. En al die smaakcellen blijven zich je hele leven lang vernieuwen. Een smaakcel 'leeft' ongeveer 10 uur en dan is 'ie uitgeproefd. Dan wordt 'ie alweer vervangen voor een nieuwe. Gemiddeld genomen vernieuwen je smaakpapillen (waar die smaakcellen in zitten) op je tong zich elke 10 dagen. Als je peuter dus iets niet lust...gewoon later nog eens proberen. 

Sowieso duurt het even voordat je kind gewend is aan een smaak. Net zoals je een woord of begrip in 7 tot 9 verschillende contexten en situaties moet hebben gehoord voordat je helemaal begrijpt wat het betekent, zo werkt het ook met je smaak. Door je wortels de ene keer aan te bieden bij aardappeltjes en vis, de volgende keer geroosterd uit de oven, weer een keer als soep en nog eens als wortelsap of salade, leert je kind de wortelsmaak in verschillende situaties kennen. Het helpt ook dat het er dan steeds net even anders uitziet! Misschien duurt het wel 10 of 15 keer, maar uiteindelijk zullen ze wennen aan de smaak. Niet dat dat dan betekent dat ze altijd staan te juichen als je de pan wortels op tafel zet...iedereen heeft natuurlijk wel zo z'n smaakvoorkeur. 

Zoals ik in de blog van gisteren (blog 2 over Verstoppen en Verleiden) al aangaf. helpt het niet om je kind te dwingen zijn hele bord leeg te eten. Zeker niet wanneer het nog niet gewend is aan de smaak. Proeven is daarentegen wel heel belangrijk. Prijs je kind wanneer hij ondanks zijn weerstand toch een klein hapje heeft genomen, laat hem een smaakprofessor zijn die langzaamaan de beste smaak ontdekt. Elke dag ontdekt de smaakprofessor nieuwe smaken en leert hij dat sommige dingen lekkerder zijn dan anderen. Als smaakprofessor kun je natuurlijk niets zeggen over een smaak tenzij je het zelf hebt geprobeerd! Door de complimenten over zijn proefgedrag, leidt dat af van de negatieve waardering dat hij zijn bord niet leeg eet.  

Wil je je kind nog op andere manieren stimuleren? Speel dan eens bingo. Maak voor elk kind een vel met plaatjes van verschillende soorten groenten en fruit (of download een gratis beloningskaart hier) . Lukt het ze om binnen een week alle soorten geproefd te hebben? Degene die als eerst bingo heeft, mag bijvoorbeeld kiezen wat er de volgende dag op tafel komt. En als hij dan pannenkoeken kiest? Rasp dan gewoon wat courgette door het beslag.