Appelplaatkoek

Op veler verzoek het recept van de appeltaart-plaatkoek die ik serveerde op de verjaardag van mijn kinderen en al vaak op bestelling heb gemaakt. Dit is zo'n makkelijk en heerlijk recept...kan niet mislukken eigenlijk!
Nu is het zo dat ik veel van wat ik kook en bak eigenlijk maar zo'n beetje op de gok doe. Ik zoek wat recepten op internet, kijk wat ik in huis heb en maak daar dan mijn eigen variant van. Zo ook met deze appeltaart. Dat maakt het soms een beetje lastig om te reproduceren wat ik nu eigenlijk precies gedaan heb. Maar aan de andere kant voor jullie misschien ook wel een geruststelling dat het niet erg is als je een ingrediënt wijzigt omdat je dat nu net niet in huis hebt. Er zijn altijd wel alternatieven, maak er een zo Voedzaam mogelijk taartje van!

Ingredienten:
• 500gr volkoren speltmeel (Of gebruik volkoren tarwemeel. Je kunt natuurlijk ook bloem gebruiken (of zelfrijzend bakmeel, dan kun je het bakpoeder achterwege laten), maar dat is een stuk minder voedzaam omdat de gezonde vitaminen, mineralen en vezels daar niet meer inzitten.)
• 250gr havermout
• 2 tl bakpoeder
• snufje zout
• 400gr kokosolie of roomboter (Ik gebruikte 250gr biologische grasboter en 150gr kokosolie. Beiden zijn verzadigd vetsoorten, dus niet teveel van eten. Maar kokosolie bevat een ander soort verzadigd vet wat itt dierlijk verzadigd vet makkelijker wordt verwerkt door je lichaam en zelfs gezonde eigenschappen bevat voor bijv je metabolisme. En deze taart eet je natuurlijk niet elke dag)
• 350gr kokosbloesemsuiker (Daar had ik net niet meer zoveel van in huis, dus ik heb 200gr kokosbloesemsuiker en 150gr oerzoet gebruikt. Suiker heeft in dit recept wel een voorkeur voor de structuur van het kruimeldeeg, maar als je wilt kun je natuurlijk experimenteren met het vervangen van (een deel van) de suiker voor geprakte banaan of fijngehakte dadels. Ik kies voor oerzoet en kokosbloesemsuiker omdat dit twee wat minder geraffineerde suikersoorten zijn, dat betekent dat er nog iets van vitaminen, mineralen en vezels bewaard zijn gebleven. Hoewel het dus wel veel koolhydraten bevat zijn het niet helemaal 'lege' koolhydraten. Kokosbloesemsuiker of palmsuiker heeft daarnaast een lagere glycemische index, wat betekent dat je bloedsuikerspiegel minder snel piekt en daalt)
• 5 á 6 appels
• 2 á 3 handjes rozijnen
• 2 citroenen, rasp en sap
• kaneel (Naar smaak, ik gebruikte denk ik 2 el.)
• 200gr gemengde noten, fijngehakt (Zorg ervoor dat je ongebrande en ongezouten noten gebruikt. Lekker is een mengsel van amandel, hazelnoten en walnoten. maar elke variatie is natuurlijk toegestaan ;-)

Bereiding:
Verwarm de oven voor op ca. 160°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rasp de schil van de twee citroenen.
Smelt de boter en/of kokosolie op laag vuur. Meng de havermout, suiker, meel, bakpoeder en een snufje zout door elkaar. Giet de gesmolten boter/olie en het sap van 1 citroen erbij en meng met een lepel door elkaar. Het mag een lekker kruimelig deeg blijven. Spreid ca. 3/4 van het deeg uit op de bakplaat en druk het uit tot de bodem mooi bedekt is.
Schil en snipper de appels. Meng de rasp van de citroenen, het sap van de tweede citroen, de rozijnen en de kaneel erdoor. Verdeel het appelmengsel over de bodem.
Meng de fijngehakte noten met het overgebleven kruimeldeeg en verspreid dat over de appellaag, niet aandrukken. Zet de bakplaat in de oven en bak het geheel ca. 60-75 minuten.

Geniet van de herfst!!