prev next

Ontspanning en Beweging

Bij een gezond en vitaal leven is ontspanning, adem en zingeving erg belangrijk. Ons stresssysteem staat vooral 'aan' en voor veel mensen is het moeilijk om te voelen welke stress-signalen je lijf geeft. Pas als je oververmoeid of burn-out raakt, trek je aan de bel. Of als je merkt dat je klachten krijgt aan je rug, hoofd, nek, buik, of andere delen van je lijf. Of als je niet meer zo goed slaapt en overdag minder kunt concentreren of niet zoveel veerkracht meer hebt. 

Je kunt al eerder op je rem trappen. Hoe mooi is het als je ontdekt hoe je op dagelijkse basis inspanning en ontspanning kunt afwisselen? Bij Voedzaam kun je terecht voor bijvoorbeeld een ontspanningsmassage of voor Stretch&Relax-sessies. Je helpt zo je lichaam de stress af te voeren en krijgt meer rust in je hoofd en je lijf.

Tikva Stretch&Relax

Tikva geeft je een wekelijks moment van rust, stilte, ontspanning en hoop. Zo zorg je goed voor jezelf en kun je er op andere momenten in je week zijn voor anderen op je werk of in je gezin.


Wat is Tikva?

Tikva is het Hebreeuwse woord voor ‘hoop”, “verwachting” en “geloof.” Tikva is een vorm van bewegen en een ontspanningsmethode die gericht is op balans en innerlijk vertrouwen. Deze manier van rust en ontspanning is geïnspireerd op Psalm 23.

“U laat mij neerliggen in grazige weiden, U leidt mij zachtjes naar stille wateren.”

Tikva wil je tools aanreiken om een leven te leven in balans en vertrouwen met de focus op de hele persoon, naar geest, ziel en lichaam.

De bewegingen zijn eenvoudig en effectief. Ze vergroten de mobiliteit, zorgen voor een verbeterde ademhaling en een verhoogde bloedcirculatie. De bloedcirculatie stimuleert de flexibiliteit en stabiliteit van het lichaam. Iedereen kan naar eigen vermogen deelnemen, je kunt er zelfs voor kiezen alleen te luisteren. Tijdens de lessen worden woorden gesproken die je zelfvertrouwen en menselijke waarde opbouwen en aanmoedigen. De oefeningen helpen je om negatieve gedachten te veranderen en geven hoop voor je ziel.

Tikva is gebaseerd op christelijke waarden en we vinden het belangrijk dat iedereen gelijk en met respect behandeld wordt.

Waar komt Tikva vandaan?

Tikva komt uit Zweden en is ontwikkeld door personal trainer Mimmi. Mimmi zocht een work-out voor geest, ziel en lichaam om te herstellen van een whiplash blessure. Zij kon in de reguliere zorg niets passends vinden, dus ontwikkelde ze zelf een programma. Samen met een fysiotherapeut verwerkte ze ontspanning en bewegingen om de bloedcirculatie op gang te brengen in Tikva. De muziek die bij de bewegingen wordt gebruikt is speciaal voor Tikva geschreven door een christelijke componist uit Zweden. De woorden uit de Bijbel die tijdens de lessen uitgesproken worden geven hoop, kracht en inspiratie.

Wat doe je bij Tikva?
Ademhaling: Ademen is iets heel natuurlijks, je doet het dag en nacht. Vaak staan we er niet bij stil en ademen we oppervlakkig of onregelmatig. Veel van onze stressklachten zijn gerelateerd aan een verkeerde ademhaling. Door af en toe bewust te oefenen met je ademhaling kun je meer rust ervaren en zorgen voor een betere focus en energiebalans..
Stretch: door kleine bewegingen worden de spieren gestimuleerd zodat er betere doorbloeding ontstaat. Hierdoor kunnen de spieren herstellen en kan stress worden afgevoerd. Door de dynamische stretch wordt er ook in ons brein een signaal gegeven dat het zenuwstelsel tot rust mag komen. Veel pijnklachten worden verlicht wanneer er een betere doorbloeding en herstel in de spieren is.
Relax: Tot rust komen doen veel mensen pas als ze op bed gaan liggen. De hoeveelheid slaap en rust die een mens nodig heeft varieert van leeftijd, leefstijl en levensfase. Tijdens de slaap en rustfase kunnen herstelwerkzaamheden aan cellen en weefsels plaatsvinden en worden afvalstoffen afgevoerd en gezonde groei gestimuleerd. Door een regelmatige afwisseling te hebben tussen inspanning en ontspanning is het lichaam in balans. Tijdens de Tikva les wordt er afgesloten met een moment van diepe rust.
Muziek: De Tikva music is speciaal geschreven en gecomponeerd voor deze lessen. De muziek is aanvullend bij de bewegingen en de woorden. In het brein stimuleert het luisteren naar muziek een hersengebied dat als rem op het stresssysteem fungeert.
Woorden: Onze gedachten bepalen veel van onze motivatie en emoties. Door je gedachten te vullen met positieve woorden van dankbaarheid, vertrouwen, rust en vrede werk je aan een gezonde mindset en een gezond lichaam. Je kunt de Tikva les gebruiken om deze woorden te overdenken en in je leven te laten landen.

Hoe kun je meedoen?
Je kunt Tikva-lessen volgen in Hoofddorp op maandagavond en woensdagochtend om de week (uitgezonderd schoolvakanties en feestdagen).
Je kunt je aanmelden en je plek in de les reserveren in de agenda. Klik hier om naar de agenda te gaan.

Wil je liever een privé-les? Dat kan ook! Dit kan gewoon bij jou thuis of online gegeven worden. Of in een privé-sessie in mijn praktijk in Hoofddorp. Een individuele les kost €70,- (evt + reiskosten als ik naar je toe kom buiten Hoofddorp)

Er zijn inmiddels meer dan 40 Tikva instructeurs in Nederland. Kijk hier of er (binnenkort) Tikva bij jou in de buurt gegeven wordt.
Wil je zelf Tikva-trainer worden? Neem dan contact op!

Details

  • Maandagavond 20.00-20.45, woensdagochtend om de week 9.00-9.45
  • Locatie: De Veste, Schuilenburg 5, 2135 GJ Hoofddorp
  • Kosten: €10 per les, strippenkaart €90 voor tien lessen, seizoensabonnement €280,- voor ca. 35 lessen. Een strippenkaart en een seizoensabonnement koop je ook in de agenda-module. Vervolgens meld je je wekelijks aan via de agenda voor de juiste datum en tijd.
  • Een individuele les (online, in mijn praktijk in Hoofddorp aan de Opaallaan, of bij jou thuis) kost €70,-. Heb je zelf een locatie en minimaal 8 personen die meedoen, dan kom ik graag Tikva bij jou geven voor de reguliere tarieven. Jij als contactpersoon mag dan gratis meedoen! 
  • Opgeven voor een les: via de agenda pagina. Wil je een individuele of aangepaste les. Stuur dan een mail of vul het contactformulier in.
  • Neem mee: een fitness matje, kussentje, handdoek & dekentje. We doen de les op sokken of blote voeten.

Aroma-relaxmassage

Gun jezelf af en toe een ontspanningsmassage; een moment helemaal voor jou alleen waarin je fysiek mag ontspannen.

Aanraking en massage helpen om de stress-hormonen in balans te brengen. Dit zorgt voor evenwicht in het lichaam, waardoor je gezondheid wordt ondersteund.
Bij de aroma-relaxmassage wordt gebruik gemaakt van essentiële oliën die heilzaam zijn en ondersteunend werken voor je immuunsysteem, stresssysteem, huid en spijsvertering. 

Een aroma-relaxmassage is een rug- en voetmassage van 45 minuten en kost €65,-. Alleen rugmassage (30 min) kost €55,-. 
Je boekt eenvoudig zelf een massage in de agenda. Klik hier om naar de agenda te gaan.
Staat jouw gewenste datum/tijd er niet bij? Dan kun je een mail te sturen naar mailto:anniek@voedzaamadvies.nl of je gegevens achter te laten op de contactpagina.