Rabarber-crumble

Oeioei, wat een heerlijk toetje is dit toch. Helemaal omdat het bestaat uit gezonde en voedzame ingrediënten! In deze tijd is er weer rabarber te verkrijgen en de eerste aardbeien kun je ook binnenkort plukken. Lekker genieten van het seizoen!

Nu zijn veel gerechten die ik maak gebaseerd op andere recepten die ik vind in kookboeken en online. Ik probeer het recept dan zo aan te passen dat het uit pure&onbewerkte ingrediënten bestaat, zonder geraffineerde suiker. En vaak doe ik dan maar wat, net met wat ik in huis heb...zo ook bij dit recept. Het steekt dus ook niet zo nauw met de ingrediënten en de hoeveelheden, als je niet van noten houdt dan laat je ze weg, of je gebruikt in plaats van aardbeien wat ander zacht zomerfruit. Ik denk trouwens dat het kruimeldeeg van de appeltaarplaatkoek er ook heerlijk bij is als crumble-laag, maar hier maakte ik het met Medjool-dadels als zoetmiddel.

Als je nu ook een lekkere variatie hebt gemaakt, laat het me dan weten!

Ingrediënten: 

  • 4 stengels rabarber
  • 1 zoete appel (bijv. Jonagold of Elstar)
  • 2 gedroogde vijgen
  • 50gr aardbeien
  • optioneel voor als je van zoet houdt: 2el rode jam (natuurlijk zonder toegevoegde suikers, bijv. van FiordiFrutta)
  • 1 klontje roomboter om in te vetten
  • 1 cup (spelt)volkorenmeel
  • 1 cup havermout
  • 150gr (Medjool-)dadels
  • 50gr kokosolie (niet gesmolten) of roomboter
  • 1 handvol noten (amandelen, walnoten of gemengde noten)
  • 1 el honing
  • snufje zout

Bereiding: 

Verwarm de oven op 175°C. Vet een ovenschaal in met roomboter. Snijd de stengels rabarber in stukken van 2 cm en was ze. Laat ze uitlekken en doe ze dan in de ingevette ovenschaal. Zet deze alvast voor 15 min. in de oven. Maak ondertussen de aardbeien schoon en snijd de aardbeien, appel en gedroogde vijgen in stukjes. Voeg de rest van het fruit en eventueel 2 eetlepels jam toe aan de rabarber die inmiddels al wat zacht is geworden. Schep het even goed door. Zet de ovenschaal weer terug in de oven.

Maak dan het crumble-deeg. Ontpit de dadels en hak ze fijn in een keukenmachine. Voeg dan 1 cup meel, 1 cup havermout en een snufje zout toe en 2 flinke klonten kokosolie (ik heb het eigenlijk niet afgewogen, maar ik denk ongeveer 50gr). Laat het even draaien tot het een kruimelig deeg is. Je kunt het crumble-deeg nu al gebruiken, maar ik houd ervan om nog wat noten toe te voegen. Als het geheel nog een beetje droog is, kun je er een eetlepel honing aan toevoegen zodat het een kruimelig, maar plakkerig geheel is. 

Schep het crumble-deeg over het fruitmengsel dat inmiddels lekker zacht is geworden en waar wat vocht uit is gelopen. Zet het dan nog 15 minuten terug in de oven totdat er een mooi krokant laagje over zit. Laat het niet verbranden!! 

Je kunt de crumble warm of koud eten (ook lekker de volgende dag als ontbijt). Heerlijk met wat (griekse)yoghurt of wat lobbige slagroom. En bij uitzondering met een bolletje vanille-ijs als je iets te vieren hebt ;-)

Geniet ervan!