Recept Hummus

Ingrediënten:
300 gr kikkererwten (geweld en gekookt, ik bewaar altijd een voorraad in de vriezer. Maar je kunt ook een pot kikkererwten gebruiken, wel even goed afspoelen voor gebruik)
1 teentje knoflook
1 eetlepel tahin (sesampasta)
1 eetlepel citroensap
snufje zout
mespunt chilivlokken
olijfolie
optioneel: verse koriander of verse peterselie, fijngehakt; paprikapoeder, komijn zaad, chilipepertje,


Bereiding:
Eigenlijk is dit een van de makkelijkste recepten, mits je een keukenmachine hebt of een hakmolentje bij je (staaf)mixer. Doe alle ingrediënten in je keukenmachine, behalve de olie. Laat de machine draaien en giet langzaam zoveel olijfolie erbij dat het een smeuïg, glad geheel wordt. Als je niet zoveel olijfolie wilt gebruiken, kun je ook een gedeelte vervangen door water of wat yoghurt. Even proeven of het voldoende smaak heeft, anders nog wat (cayenne)peper en zout toevoegen.


Je kunt de hummus nog extra smaak geven door paprikapoeder en/of verse kruiden erdoor te mengen, bijvoorbeeld koriander of peterselie. Of experimenteer eens met andere ingrediënten zoals komijnzaad, zongedroogde tomaat of een vers spaans pepertje. Ook heerlijk met een beetje smoked paprika poeder!
Dien op in een mooi schaaltje met als garnering wat paprikapoeder of verse kruiden voor de kleur.
Je kunt de hummus in bijv een oude jampot in de koelkast bewaren.

Hummus is heerlijk als dip voor rauwkost (worteltjes, komkommer, bleekselderij, paprika, etc) of als beleg op toastjes. Of natuurlijk gewoon als broodbeleg. Hummus is een goede bron van eiwitten en dus een uitstekende vervanging van alle bewerkte vleeswaren.