Voedingsrichtlijnen

Pfoe, wat een week hebben we weer achter de rug…Vorige week werd geroepen dat we geen vlees meer mogen eten en dat er kankerverwekkende stoffen in verpakkingsmateriaal zit. En deze week de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding  van de Gezondheidsraad. Dat heeft nogal wat stof doen opwaaien.

De algemene trend in de reacties is er één van verzadiging. Verzadiging van alle elkaar tegensprekende richtlijnen, doomscenario’s en dogma’s. We willen allemaal gewoon genieten van gewoon wat we gewend zijn en ze moeten vooral niet aan onze gewoontes en lekkere verleidingen komen, we bepalen tenslotte zelf wel wat we in onze mond stoppen. En we weten heus wel wat wel of niet gezond is. Toch?

Want of je nu moeder, werknemer of gepensioneerde bent, allemaal willen we graag gezond oud worden. En net zoals we investeren in ons gezin of in ons werk, zo investeren we ook in onze gezondheid. Alleen soms (...heel soms) hebben we het net iets te druk en vergeten we dat we voldoende groenten en fruit moeten eten. Of rennen we van de ene zakenlunch naar de andere netwerkborrel en van school naar de sportclubjes van de kinderen. En zijn we daarna gewoon te moe om na te denken over wat we nu vanavond weer moeten eten. We leven dan meer op de automatische piloot wat voeding een leefstijl betreft.

Vaste gewoontes en automatismen zijn namelijk voor ons brein het gemakkelijkst. Vergelijk het met een lekkere snelweg waar je met 130 over heen rijdt. Elke keer wanneer er weer wat nieuws wordt geroepen, betekent dat een stoplicht of een verlaging van de snelheid. En als dan blijkt dat de nieuwe richtlijnen je een andere weg opsturen, dan moet je je navigatie weer opnieuw instellen en soms zoeken naar de goede afslag. Of moet je in het begin over wat polderweggetjes voordat je weer lekker kunt doorrijden. We blijven dus liever gewoon op onze vertrouwde snelweg.

Maar stel je voor dat je niet de goede brandstof had getankt? Stel je voor dat je voeding toch niet zo optimaal gezond is als je zou willen? Kom je dan wel op je bestemming?

Natuurlijk hoeft niemand ons te vertellen hoe het moet. Maar soms is een beetje advies toch wel handig!