Er is niets zo frustrerend dan wanneer je kind voor de tigste keer roept: 'lus'ik nie...'. Op het moment dat er wortel of broccoli op zijn bord ligt, verandert je lieve, kleine schat ineens in een vervaarlijk schreeuwend monster die jou met donkere ogen aankijkt...'je snapt toch zeker zelf ook wel dat ik dit echt niet kan opeten...?'
Hoe pak je dit aan? Want je wilt als goedbedoelende, zorgzame ouder tóch dat je kind gezond opgroeit. En daarvoor heeft hij wel zijn dagelijkse portie groenten en fruit nodig. Vandaag krijg je van Voedzaam een paar tips waarmee je je kind kunt verleiden om groenten te (leren) eten.
In de blog van gisteren kon je al lezen dat het erg belangrijk is om je kind te betrekken bij het kiezen en bereiden van je maaltijden. Ik geloof dat kennis en bekendheid met de producten zeker bijdraagt aan de bereidwilligheid van je kind om het ook werkelijk op te eten. Maar soms duurt dat net even wat langer dan je zou wensen. Kinderen die echt helemaal niets willen of lusten, kun je eerst met het eten laten spelen. (OOO, wat zegt Voedzaam nu...? Spelen met je eten is toch iets wat je -al dan niet hardhandig- is afgeleerd toen je jong was?). Ja, ik bedoel echt spelen met eten. Laat je kind met met de groenten en rauwkost een mooi schilderijtje maken op je bord; maak broccolibomen, zonnen van maiskorrels, gezichtjes van tomaatplakjes met paprikareepjes. De eerste keer bedank je je kind hartelijk en eet jij of je andere gezinsleden deze prachtige creatie met veel smaak op. Reken maar als dat vaker gebeurt, je kind op den duur nieuwsgierig wordt en daar ook best iets van zou willen proeven of misschien zelfs een eigen bordje wil.
Een andere truc is om de groenten te verstoppen. Niet om je kind moedwillig om de tuin te leiden of om hem voor te liegen, maar zodat de smaak ongemerkt went aan groenten. Lust je kind wel pastasaus of soep, maar is hij 'allergisch' voor stukjes groenten? Stoof de groenten dan eerst tot ze zacht zijn, voeg een of twee blikjes gepelde tomaten toe en breng op smaak met kruiden en specerijen (peterselie, basilicum, tijm of rozemarijn, peper, zout, etc). Dan gooi je het hele prutje in je blender en maak je er een heerlijke zachte saus van. En met wat bouillon erbij is het ineens soep. Voilà, weer een portie vitaminen binnen!
Eet je kind ook geen saus? Misschien nog wel een gehaktbal of burger? Kook boontjes, wortel, bloemkool, of andere 'zachte' groenten gaar en prak ze fijn. Voeg dit mengsel toe aan je gehaktmengsel of maal het fijn met kikkererwten of linzen en maak daar een 'hamburger' van. Stiekem eet je kind dan toch groenten! Je kunt zelfs groenten verstoppen in je ontbijtpap ('jaaa, speciaal voor jou roze prinsessenpap, mijn lieve prinsesje', maar je vertelt natuurlijk niet dat dat komt door de gerapste bietjes die je door de havermout hebt gedaan) of in je brownie-cakejes (bijv. geraspte wortel, biet of courgette. Ook door je pannenkoekenbeslag kun je rustig wat geraspte courgette mengen en meebakken. Proef je niks van.
Verleid je kind door zelf creatief te zijn. Waar houdt je kind van, piraten of prinsessen. Wat is zijn lievelingskleur? Maak voor je stoere zoon bijvoorbeeld een glas 'drakenbloed' of 'kikkerslijmsmoothie'. Hoe cool is dat om te drinken als je je hebt verkleed in je ridderpak? Door niet alleen fruit in je smoothie te verwerken, krijgt je kind ongemerkt al veel groenten binnen. En door het fruit overheerst de zoete smaak. Maar probeer dus creatief te zijn en manieren te bedenken waarmee je je kind kunt verleiden. Heb je zelf niet zoveel inspiratie? Vraag dan hier een smoothierecept aan voor een lekkere groene, Voedzame kindersmoothie.
Wat het meest belangrijk is, is dat je je kind niet dwingt om alles helemaal op te eten. Onthoud goed: jij bepaalt misschien wel wát er op tafel komt, maar je kind bepaalt hoeveel hij ervan eet. Dwang werkt niet. Regelmatig aanbieden wel! Later deze week in de blog iets meer over smaakontwikkeling, maar je kunt vast onthouden dat je niet na één keer proberen kunt zeggen dat je iets nooit meer lust. Je smaak moet wennen. Dus regelmatig die bloemkool op het menu zetten, maar dan de ene keer door de saus, de volgende keer als boom op je bord en weer een andere keer als pizzabodem of 'rijst' door het fijn te malen en te kruiden met specerijen.
Word jij door je opstandige peuter op deze manier 'gedwongen' om creatiever om te gaan met je groentebereiding? Wees er dan maar dankbaar voor! Want wie weet ontdek je dan zelf ook nog nieuwe smaken en recepten én haal ook jij je dagelijkse portie vezels, vitaminen en mineralen uit de groenten!