't Is toch wel vreemd hoor...elke keer wanneer we zuurkool eten, is mijn man 'toevallig' niet thuis of heeft hij een avonddienst...je zou bijna denken dat hij het niet lust ;-). Nu is het prima om één ding te hebben wat je echt niet lust. Maar ik ben niet van plan om voor iedereen die iets niet lust apart te gaan koken. Soms eet je lekker, en soms eet je iets minder lekker...dat is nu eenmaal zo. Natuurlijk houd ik wel rekening met ieders smaakvoorkeuren en daarom eten we soms gekookte wortels (vindt zoon 1 lekker), en soms rauwe wortels geraspt in een salade (voor zoon 2). Zoon 2 is 'allergisch' voor champignons...terwijl beide dochters die juist heerlijk vinden (hoewel...wanneer ik het grotchampignons noem, vind hij het ineens wel lekker)
Wanneer jij ook moedeloos wordt van al die smaakvoorkeuren en lust-ik-niets, probeer dan eens een iets grotere variatie aan groenten op tafel te zetten. Kook niet alleen bloemkool, maar ook broccoli en boontjes. (Ja, dat is natuurlijk ook iets meer werk. Maar zo kom je zelf ook nog aan je dagelijkse portie groenten van minimaal 200gr per dag (liefst nog wat meer; 300-500gr! Weeg het eens af voor de grap en kijk of je in de buurt komt van die hoeveelheid.)). Je kunt beter wat kleinere hoeveelheden kopen van verschillende groenten, dan 1 bloemkool. En hoe meer mensen er aan tafel zitten, hoe minder ze krijgen van die ene bloemkool. Dan is het helemaal niet zo'n gek idee om nog een tweede of derde groente toe te voegen. Dat betekent dus niet dat je voor iedereen apart kookt, maar je kookt verschillende dingen voor iedereen. We zitten samen aan tafel en dit is wat we vandaag samen eten. Zonder bepaalde gezinsleden als uitzondering te behandelen, geef je toch iedereen de gelegenheid om datgene te eten wat ze (nog enigszins) lekker vinden.
Het voordeel hiervan is, is dat je je kind een keuze kunt geven. Wanneer hij zelf mag kiezen welke groenten hij wil eten, heeft hij het gevoel ook zelf de regie te hebben. De keuze is dus niet; Wil je dit wel of niet eten? Maar: Welke groente kies jij vandaag? Zeker voor kinderen tussen de leeftijd van 2 en 6 jaar is dit erg belangrijk! En het kinderoog wil ook wat...geef eens alle groenten in aparte, kleine bakjes en niet door elkaar geprakt op één bord. Door het gescheiden aanbieden, kunnen ze beter kiezen en eten ze vaak beter en meer.
Eten wat de pot schaft wordt wel trouwens erg eentonig als je alleen precies dát kookt wat iedereen wel lekker vindt. Bij ons zou het dan waarschijnlijk gebleven zijn bij de 4 P's (pasta, pizza, pannenkoeken en patat). Door een keuze te geven, breng je ook variatie aan in je voeding. Dat is niet alleen goed voor de smaakontwikkeling, maar ook voor het binnenkrijgen van alle verschillende en o zo nodige voedingsstoffen. Let ook goed op het aanbieden van verschillende structuren. Bij jonge kinderen die net de eerste hapjes krijgen, zijn we gauw geneigd om alles te pureren. Allemaal dezelfde structuur dus. Uit onderzoek blijkt dat het beter is om ook van jongs af aan te variëren met de structuur. Dat zorgt ervoor dat wanneer ze iets ouder zijn, eerder bereid zijn om dingen te proberen en dus ook te wennen aan meer smaken.
Of het nog zin heeft om verschillende variaties te gaan maken met zuurkool om mijn man daaraan te laten wennen, weet ik niet. Maar hij is gelukkig oud genoeg om te snappen dat we gewoon 'eten wat de pot schaft'...