Vandaag en gisteren was ik in het kader van de Week van de Opvoeding op een school en bij een Ouder&Kind Inloop. We maakten lekkere groene smoothies en het was fantastisch om te zien dat stoere groep-8-ers en kleine dreumesen en peuters ondanks eerste weerstand tegen dat groene goedje, heerlijk zaten te smullen. Prachtig al die groene snorren...
Maar voordat ze zover waren, moest er bij sommigen wel wat overredingskracht plaatsvinden. Op de school hield ik mijn hart even vast toen de dames alle 'ieuws' en 'bleeeehs' over het plein gilden. Maar gelukkig was er één jongen die het voortouw nam en vond dat proeven geen kwaad kon. Zijn gezicht klaarde op en vroeg toen om een vol glas! Dat hielp voor de dames die daar natuurlijk niet voor onder wilden doen.
Op de Ouder&Kind Inloop had ik vooral bezorgde ouders aan de tafel. Want bij bijna allemaal werd er geworsteld met peuters die ineens niets meer wilden. De moeders gingen ook met elkaar in gesprek en ik daagde hen uit om elkaar vragen te stellen en elkaar te bemoedigen met eigen ervaringen en tips. Veel tips uit de blogs van afgelopen week heb ik voorbij horen komen. En dat brengt mij bij de tip van vandaag. Ken je kracht!! Jij als ouder kent jou kind het beste. En je weet wat jij voor je kind wilt; dat hij gezond groot wordt. Geloof in erin dat jij de beste persoon bent om je kind te begeleiden in het proeven en ontdekken van smaken, in het stimuleren van je kind om steeds te blijven proberen, in het motiveren en het voorbeeld te geven dat het normaal is om aan gezellig samen aan tafel te zitten eten. Jij kan dat!
Blijf kalm en bijt zonodig je tong af als je met dreigementen ervoor wilt zorgen dat je kind doet wat jij wilt. Help je kind door rustig te blijven, ook al raakt hij al voor de vierde keer deze week zijn bord eten niet aan. Help je kind door het steeds weer te blijven aanbieden, in andere vormen en samenstellingen. En blijf bij je standpunt dat je best iets niet mag lusten, maar dat je wel altijd even proeft. En als hij het dan niet wil? Dan niet...kinderen zullen zichzelf echt niet uithongeren. Als ze een tijdje wat minder goed eten, is dat heus niet zo erg. Het is wel verleidelijk om dan maar een boterham met pindakaas te geven -dan heeft hij tenminste nog iets gegeten-, maar helemaal niet nodig!
Over dat niet lusten trouwens...vraag je ook eens af of het wel gaat om de smaak, of dat het misschien gaat om het niet willen. En wat heeft je kind verder die dag gegeten? En gedronken? Veel sap, limo of yogi bevat ontzettend veel suiker; als je kind dat 's middags nog heeft gedronken, dan heeft hij mogelijk ook gewoon niet zoveel behoefte aan eten. Een kindermaagje is snel gevuld! Sowieso is het wel eens goed om een week lang de voeding van je kind op te schrijven. Houd eens bij wat hij precies eet en drinkt en op welke momenten. Wie weet herken je er wel een patroon in wanneer er meer kans is op het weigeren van de groenten 's avonds. Als je je echt zorgen maakt (wanneer je kind lusteloos is en geen energie heeft of als hij niet goed groeit), laat het voedingsdagboek dan eens analyseren en vraag advies.
Ik realiseer me natuurlijk ook dat het niet altijd makkelijk is om te vertrouwen in je eigen kunnen en ik weet maar al te goed dat het hartstikke moeilijk is om altijd maar kalm en geduldig te zijn. Maar gelukkig hoeven we het niet alleen te doen! 'Wie geduldig is geeft blijk van groot inzicht en een tevreden geest geeft een goede gezondheid' (citaat uit de Bijbel) geeft ook hoop op deze laatste blogdag voor de Week van de Opvoeding. Wil je kind echt geen groenten eten? Een broodje tevredenheid is dan misschien best een mooi begin...